Grovt, Grønt og Blått
Spis #MerAv det som er bra for deg, spis mer grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, fisk og sjømat. Det er ikke alltid så lett å ta de sunne valgene, men Helsedirektoratets kostråd kan hjelpe deg på riktig vei.
Spis grove kornprodukter hver dag!
Her er fire eksempler på hvordan du kan dekke denne mengden på en dag:
Om du har et daglig energiinntak på 10 MJ (2400 kcal) anbefaler Helsedirektoratet at man spiser minst 75 gram fullkorn (sammalt mel). De grove kornproduktene bør derfor til sammen gi omtrent 70 gram sammalt mel eller fullkorn per dag for kvinner, og 90 gram for menn.
Den som er fysisk aktiv og har et høyt energiforbruk kan gjerne spise mer grove kornprodukter. Det er imidlertid ingen entydig dokumentasjon for hvor mye grove kornprodukter eller fullkorn som gir en optimal helsegevinst. Minst halvparten av det totale inntaket av kornprodukter bør være i form av fullkorn.
Brød inneholder forskjellige mengder sammalt mel eller fullkorn etter hvor mye som er brukt i oppskriften. Vekten på brødskivene varierer med type brød og hvor tykke skiver man foretrekker, men en skive grovt brød veier gjerne rundt 40 gram.
For mange nordmenn er grovt brød en selvfølgelig del av hverdagen. Det er bra fordi grove kornprodukter er sunnere enn fine kornprodukter.
Kostrådet om grove kornprodukter er basert på nasjonal og internasjonal forskning, som konkluderer med at det er sammenheng mellom det å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer og å få redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Grove kornprodukter kan også bidra til å holde vekten.
Kostrådet er hovedsakelig basert på vurderinger av innholdsstoffer, særlig fiber. I tillegg er det lagt vekt på grundige vurderinger av helseeffektene til fullkorn. Kostfiber, salt, folat, selen og energi er tatt med siden kornprodukter er en viktig kilde til disse næringsstoffene.
Det er hevdet at kornslag som spelt og bygg er sunnere enn andre kornslag. Dette er ikke bekreftet i vitenskapelige studier. Foreløpig er det ikke nok kunnskap til å kunne gi detaljerte anbefalinger om inntaket av ulike kornslag.
Oppskrifter og inspirasjon finner du på elskerdeig.no